Het Haarlemse Museum het Dolhuys heeft ernstige liquiditeitsproblemen. Het is financieel in de problemen gekomen doordat de verbouwing van het museumgebouw een jaar langer duurt dan gepland.

Dat blijkt uit stukken die de gemeente heeft gepubliceerd. Burgemeester en wethouders stellen aan de gemeenteraad voor het museum tegemoet te komen door de jaarlijkse huur te verlagen en een lening van 500.000 euro te geven.

Het pand is eigendom van de gemeente, die opdrachtgever is van de renovatie. "Met het oplossen van de liquiditeitsproblemen van het Dolhuys wordt het voortbestaan van het museum en daarmee voor de komende jaren de huurinkomsten voor het gebouw zeker gesteld", schrijft het college.

Het verdwijnen van museum het Dolhuys uit Haarlem zou "een verarming van culturele klimaat" zijn, aldus het college. Bovendien is "de kans groot dat museum het Dolhuys een juridisch traject gaat opstarten met een ongewisse uitkomst".

Daarnaast hoopt het college dat de gemeenteraad met de plannen instemt omdat de gemeente anders "imagoschade lijdt" als Haarlem het museum niet ondersteunt.