De geplande raadsvergadering van de gemeente Haarlem donderdag is op het laatste moment afgelast vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Het is niet mogelijk om de 39 raadsleden, wethouders, burgemeester en griffiers in de raadszaal op 1,5 meter van elkaar te laten zitten.

De Haarlemse gemeenteraad was voornemens de reguliere raadsvergadering door te laten gaan zonder publiek. Maar in de vergaderzaal is het praktisch onmogelijk om de 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen.

Waarschijnlijk wordt de vergadering volgende week maandagavond gehouden met enkel de fractievoorzitters van de dertien politieke partijen, de wethouders, burgemeester en de griffier.

Ook zullen alleen onderwerpen ter sprake komen waarover de partijen al in de commissievergadering hebben gediscussieerd en waarover alleen nog maar een formeel besluit moet worden genomen. Dat zijn de zogenoemde hamerstukken of hamerstukken met stemverklaring.

Het besluit over het plan voor De Koepel wordt uitgesteld. Hierover willen de partijen nog verder discussiëren.

Er wordt nog onderzocht of de vergaderingen in kleinere commissies tijdens de coronacrisis in digitale vorm gedaan kunnen worden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.