Vanwege de coronamaatregelen hebben veel ouderen beperkt contact. Vrijwilligers in Haarlem proberen het contact te onderhouden met de ouderen, door bij ze langs te gaan met een bloemetje.

Zo'n duizend ouderen in Haarlem-Oost, Noord en Schalkwijk krijgen een bosje tulpen van de de vrijwilligers van welzijnsorganisatie DOCK Haarlem. De bosjes tulpen worden voor de deuren van oudere inwoners neergelegd.

Ouderen zijn blij met het initiatief. Niet alleen vanwege de bloemen, maar ook vanwege het praatje dat ze even kunnen maken met de mensen die de bloemen bezorgen. Dat is ook een van de gedachten achter het initiatief van de welzijnsorganisatie.

Bij het bosje bloemen zit een kaartje met het telefoonnummer van de Altijd Contact-lijn. De lijn is bedoeld voor Haarlemmers die een praatje willen maken of hulp nodig hebben.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.