Een man uit België moet 800.000 euro betalen aan de Nederlandse Staat wegens zijn rol bij een kunstroof van vijf schilderijen uit het Haarlemse Frans Hals Museum in 2002. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant woensdag bepaald. De man zou betrokken zijn geweest bij de heling van de schilderijen, die voor 1 miljoen euro door infiltranten werden opgekocht.

Na de diefstal in maart 2002 wist het Openbaar Ministerie (OM) vier van de schilderijen terug te kopen door middel van een infiltrant. Deze kocht de kunstwerken bij twee transacties terug, waarbij telkens 500.000 euro werd betaald.

Voor de koop van het vijfde schilderij werden drie personen gearresteerd, van wie er twee zijn veroordeeld. Dit waren een vader en een zoon uit Den Bosch, die ieder 100.000 euro moesten terugbetalen van de door de Staat betaalde miljoen euro. Zij kregen ook een gevangenisstraf.

De man uit België was ook een van de verdachten, maar hij werd vrijgesproken. Nu is hij bij een civiele procedure alsnog veroordeeld voor heling en moet hij de overige 800.000 euro van het aankoopbedrag terugbetalen.

Zelf beweert de man dat hij niet zo veel zou moeten betalen, omdat hij aan de verkoop naar eigen zeggen 350.000 euro overhield. De rechtbank vindt dit niet relevant, omdat hij alsnog aansprakelijk is voor de miljoen euro schade die hij mede heeft veroorzaakt voor de Staat.