De Haarlemmers Nghia en Trung Phan, eigenaren van een nagelstudio, hebben vrijdag negenhonderd mondkapjes ingeleverd bij het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Donderdag leverden zij ook al 2.500 mondkapjes in bij een ziekenhuis in Alkmaar.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De familie Phan deed donderdag een oproep aan andere nagelsalons om ook mondkapjes aan de ziekenhuizen te doneren. Er dreigt daar namelijk een tekort aan mondkapjes als gevolg van de coronacrisis.

"Bij elkaar opgeteld schatten we dat er al rond de tienduizend mondkapjes zijn ingeleverd. Ook lezen wij dat sommigen nu bezig zijn met het inzamelen van de mondkapjes. We zijn hier echt blij om", laat Trung Phan aan nieuwspartner NH Nieuws weten.

De mondkapjes, die nu minder nodig zijn in de salons, hebben ze zelf afgeleverd aan de balie van het ziekenhuis, inclusief een bos bloemen en een brief aan alle medewerkers, om hen te bedanken en een hart onder de riem te steken.

Ze verwachten dat op korte termijn minimaal twintigduizend mondkapjes ingeleverd kunnen worden bij de ziekenhuizen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.