De gemeente Zandvoort en Zandvoort Marketing hebben regels voor op het strand opgesteld omdat ze zien dat er dingen gebeuren "die niet oké zijn"; zo zijn er veel wildplassers en pakken mensen terrasstoelen waarmee ze bij strandtenten gaan zitten.

In normale omstandigheden juicht de gemeente het toe als mensen naar het strand komen, maar dat is nu anders vanwege de coronamaatregelen. Strandtenten zijn bijvoorbeeld dicht en daarom doet Zandvoort het verzoek aan de strandgasten om zich aan de regels te houden.

Bezoekers pakken nu geregeld zelf terrasstoelen bij gesloten strandtenten. "Buiten het feit dat de strandpachter hierdoor veel problemen ondervindt, is dit natuurlijk niet wat er bedoeld wordt met het huidige beleid om niet in en bij horecagelegenheden te gaan zitten."

Bovendien zijn er geen toiletten beschikbaar. "We zien nu helaas dat veel mensen gaan wildplassen. Uit hygiënisch oogpunt kan het ook niet dat iedereen bij hotels en andere openbare punten gaat plassen. Om wildplassen te voorkomen: houd rekening met de duur van je bezoek", staat in de oproep. Lana Lemmens van Zandvoort Marketing: "Houd er gewoon rekening mee dat je niet de hele dag op het strand kan zijn."

"We snappen dat mensen willen bewegen, maar er gebeuren nu dingen op het strand die niet oké zijn. Wij voorzien dat dit een probleem kan gaan worden. Je kan niet naar de wc op het strand, want de horeca is dicht. We gaan niet zeggen: kom niet naar Zandvoort, maar houd je wel aan de regels", zegt Lemmens.