De kerkklokken van de St.-Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem luiden woensdag van 19.00 uur tot 19.15 uur om inwoners, die momenteel binnenblijven vanwege het coronavirus, met elkaar te verbinden.

De protestantse kerk wil hiermee een signaal afgeven."Wij luiden de klokken om de inwoners van Haarlem over de grens van sociaal isolement met elkaar te verbinden. Ook roepen we op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag en nacht inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen."

Dinsdag luidden de klokken om 20.00 uur tijdens een massaal applaus voor het zorgpersoneel dat hard werkt om de coronacrisis te lijf te gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.