Inwoners van Haarlem en Zandvoort kunnen alleen nog op afspraak naar de Publiekshal in Haarlem of het gemeentehuis in Zandvoort, zo melden de gemeenten woensdag.

De gemeenten roepen inwoners op niet ziek naar de Publiekshal te komen. Ook niet wanneer ze een afspraak hebben. Deze nieuwe dienstverlening vanwege de coronamaatregelen geldt in ieder geval tot 6 april.

De gemeenten vragen inwoners zaken zoveel mogelijk digitaal of telefonisch te regelen. "Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld verhuizen, parkeervergunning, akte burgerlijke stand en aanvragen Wmo. Voor de andere diensten kan een afspraak worden gemaakt."

Het kan langer duren voordat de gemeente antwoord geeft op inkomende vragen van inwoners.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.