De gemeente Haarlem heeft de externe toegang tot het Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten vanwege veiligheidsrisico's. Volgens wethouder Jur Botter hebben hackers geen aanval gepleegd op het Haarlemse netwerk.

Met de software van Citrix kunnen bedrijven of instellingen onder meer 'virtuele desktops' opzetten die vanuit de cloud of een netwerk te gebruiken zijn. Medewerkers kunnen daardoor thuis inloggen op de servers. De gemeente Haarlem maakt ook gebruik van de software. Sinds december kampt Citrix met een beveiligingslek, waardoor de afnemers kwetsbaar zijn voor hackers.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde daarom eerder al voor de 'ernstige kwetsbaarheid' van het systeem.

Hackers probeerden dinsdagavond in te breken in de computersystemen van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en de gemeente Zutphen. Ze maakten daarbij gebruik van een kwetsbaarheid in de systemen van Citrix.

Ingehuurde hackers konden niet infiltreren

Deze week hebben externe hackers in opdracht van de gemeente Haarlem tevergeefs geprobeerd te infiltreren in het bedrijfssysteem, om zodoende de veiligheid van het systeem te testen.

Ondanks dat het niet lukte om de systemen binnen te komen heeft de softwareontwikkelaar erop gestaan Citrix voorlopig uit de lucht te halen.