George ten Hoope, beheerder van de Eerebegraafplaats in Overveen, is woensdag koninklijk onderscheiden. Hij is door koning Willem-Alexander benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Op de afscheidsreceptie voor zijn pensioen kreeg Ten Hoope het lintje opgespeld door burgemeester Elbert Roest. "Dan komt 'ie met een dergelijke onderscheiding, die wel heel bijzonder is. Ik had mij niet gerealiseerd dat mijn werk zo gewaardeerd werd", vertelde hij aan NH Nieuws.

Ten Hoope heeft 29 jaar de begraafplaats voor verzetshelden beheerd. Elke dag hees en streek hij samen met zijn vrouw Anneke de vlag en ontving hij iedereen die eer kwam betonen. Volgende week verhuizen zij naar Limmen.

De voormalig beheerder heeft wel al meerdere uitnodigingen gekregen om volgend jaar, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, eregast te zijn bij de herdenkingen. Ook zal hij aanwezig zijn bij de herdenking van Hannie Schaft in 2020, het jaar waarin de Haarlemse honderd zou zijn geworden als ze niet was gefusilleerd.