De politie van Haarlem laat inwoners en bezoekers zaterdag kennismaken met de geur van xtc door middel van het parfum Xtacy. Op die manier hoopt de politie dat drugslaboratoria in de toekomst sneller worden ontdekt.

"De productie van drugs en dumping van chemisch drugsafval veroorzaakt voor mens en natuur ernstig gevaar", schrijft de gemeente over de actie. "De aanpak hiervan is dan ook noodzakelijk. Haarlem heeft daarbij de ogen, oren en neuzen van de bewoners en bezoekers heel hard nodig."

De afgelopen acht maanden werd in de provincie Noord-Holland veertien keer chemisch afval gedumpt, waarvan een aantal keer in de buurt van Haarlem.

Door burgers kennis te laten maken met de kenmerkende anijsgeur van xtc, hoopt de gemeente dat een vermoeden van drugsproductie of -dumping sneller wordt gemeld bij de politie.

Burgemeester: 'Drugsproductie is zeer gevaarlijk'

Burgemeester Jos Wienen: "Het is van groot belang dat we optreden tegen de productie en dumping van drugs. De aanwezigheid van productie- en dumpinglocaties in de buurt van woningen en bedrijven is zeer gevaarlijk."

Zo is het risico op brand en ontploffingsgevaar bij drugsproductie volgens Wienen groot. "Criminelen die dit veroorzaken, moeten aangepakt worden. Steun van het publiek is daarbij belangrijk."

Het parfum Xtacy is ontwikkeld door het Openbaar Ministerie (OM).