De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, heeft gereageerd op de handgranaat die woensdagmiddag bij het stadhuis aan de Grote Markt werd gevonden. "Het neerleggen van een geweldsmiddel waar dan ook en zeker bij het stadhuis is uitermate kwalijk en ontoelaatbaar."

Het stadhuis is volgens Wienen een symbool van de lokale democratie en het lokale bestuur.

Rond 15.30 uur werd het Haarlemse stadhuis ontruimd nadat een negentienjarige man bovenaan de trap een object ontdekte. Het was toen nog niet bekend dat het daadwerkelijk om een handgranaat ging. Wel zei de politie dat het mogelijk een explosief was. Later bleek het het om een handgranaat te gaan.

De Haarlemse burgemeester werd lange tijd bedreigd en zat zelfs enige tijd ondergedoken. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdagavond aan nieuwspartner NH Nieuws laten weten dat de veiligheid van Wienen continu een punt van aandacht is. Verder wilden zij niets kwijt over eventuele opschalen van de beveiliging.

Wienen staat te boek als streng als het gaat om bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Zo zei hij vorige week nog dat hij het logo van de nieuwe motorclub MC Hardliners wil verbieden in zijn gemeente.

Het is nog onduidelijk van wie de bedreigingen eerder dit jaar kwamen.