De nachtverbinding per spoor tussen Haarlem en Amsterdam wordt vanaf 15 december uitgebreid met een extra nachttrein in het weekeinde.

De nachttrein, die vanaf 15 december wordt ingezet, zal rond 3.00 uur in beide richtingen rijden. Om 3.15 uur gaat een trein van Haarlem naar Amsterdam. Om 3.50 uur vertrekt dan de laatste trein vanuit Amsterdam naar Haarlem, die daar iets na 4.00 uur aankomt.

De trein is een aanvulling op de huidige dienstregeling. Momenteel vertrekt de laatste trein van Amsterdam naar Haarlem om 2.50 uur en andersom om 1.58 uur.

In Haarlem wordt al jarenlang actiegevoerd voor meer nachttreinen van en naar de hoofdstad. Ook de gemeenteraad wil al lange tijd dat de extra treinen worden ingevoerd.

Tussen 2017 en dit jaar was er een pilot met nachttreinen in het weekeinde. De NS concludeerde op basis van deze proef dat de inzet van de nachttrein goed werkt.

In de richting Amsterdam naar Haarlem rijden er gemiddeld meer dan 125 mensen in de late trein van 2.50 uur. Andersom zitten er gemiddeld meer dan vijftig reizigers in de nachttrein.

Vanwege het succes heeft de gemeente Haarlem besloten een driejarig contract af te sluiten met NS en uit te breiden met extra treinen.