Een aantal inwoners van Overveen overweegt om naar de rechter te stappen indien er geen geluidsschermen bij het spoor komen als er meer treinen door het dorp gaan rijden. Sommige bewoners die direct aan het spoor wonen, vrezen voor nog meer geluidsoverlast.

De inwoners voelen zich "gepasseerd" bij de beslissing om meer treinen door het dorp te laten rijden, onder meer tijdens de Formule 1.

Vanaf volgend jaar gaat dat toch gebeuren. NS en ProRail willen een uitbreiding in de zomermaanden naar twaalf treinen per uur. Bovendien wordt het topdrukte tijdens de Formule 1, als er ieder uur tot wel vierentwintig treinen door Overveen rijden.

"Wij vinden dat je fatsoenlijk rekening moet houden met de belangen van bewoners", verklaart Wouter Koelewijn, die vlak bij het spoor woont. "Maar de besluitvorming is opgejaagd om de deadline van de Formule 1 in mei te halen. Onze belangen zijn daardoor naar de achtergrond geschoven."

Dat stuit tegen de borst van de Overveners die aan het spoor wonen. "Als er zoveel geld uitgetrokken wordt om het spoor aan te passen, dan horen daar toch ook maatregelen bij om geluidsoverlast te beperken?", vraagt de bewoner zich hardop af.

Meerdere gemeenten willen geld vrij maken voor geluidswering

Door verschillende gemeenten is in middels een toezegging gedaan om geld vrij te maken voor geluidswerende maatregelen. "Maar", stelt Koelewijn, "details zijn nog niet bekend en het zijn nogal zachte toezeggingen. We weten bijvoorbeeld niet of er een geluidsscherm komt voordat de Formule 1 in Zandvoort begint."

De buurt denkt al na over vervolgstappen. "Komen er geen harde toezeggingen of komt er zelfs geen geluidsscherm, dan zullen we overwegen om naar de rechter te stappen." Koelewijn richtte daarom samen met buurtgenoten een stichting op die strijdt voor geluidswerende maatregelen. "Eerst gaan we kijken of we hardere afspraken kunnen maken, dan zien we of we tot verdere stappen moeten overgaan."

Niet alleen in de achtertuinen van Overveen zal de overlast toenemen, ook aan de spoorwegovergang op de Bloemendaalseweg verwachten bewoners problemen. "In de zomer zullen deze spoorbomen dik een half uur per uur dicht zijn, terwijl het een belangrijke weg is", licht Koelewijn toe. "Laat staan tijdens grote evenementen zoals de Formule 1, dan kunnen ze de weg hier beter afsluiten."