De zorgvakbonden zijn woensdagavond niet tot een akkoord gekomen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel van het Spaarne Gasthuis.

Volgens de vakbonden betekent dat dat de geplande zondagsdiensten in onder meer het Spaarne Gasthuis in Haarlem-Zuid gewoon zullen doorgaan. Dat houdt in dat de operatiekamer een kleinere bezetting krijgt en een paar poliklinieken zijn dicht.

FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV willen onder meer een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last minute worden opgeroepen om te werken.

De NVZ kwam met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook wil NVZ per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. "Een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag is hartstikke mooi, maar die bestaat alleen bij de gratie van onregelmatigheid", reageerden de vakbonden.

"Ondanks dat we inhoudelijk op veel punten met elkaar tot overeenstemming waren gekomen, is het teleurstellend dat we hier samen niet verder over hebben kunnen spreken", oordeelt de voorzitter van de ziekenhuisdelegatie Gita Gallé.