VVD-Kamerlid Wybren van Haga is maandag opnieuw in opspraak omdat zijn bedrijf regels overtrad tijdens het verrichten van werkzaamheden aan Het Essenhofje in Haarlem. Dat meldt Hart van Nederland.

Het bedrijf van het VVD-Kamerlid heeft dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden laten uitvoeren aan Het Essenhofje. Na een tip van een bewoner liet de gemeente de werkzaamheden stilleggen.

Er zou volgens een woordvoerder van de gemeente geen boete zijn uitgedeeld, maar bij een volgende overtreding zou de Haarlemse politicus een dwangsom van 25.000 euro moeten betalen.

Meerdere bewoners lieten later anoniem weten dat van Haga na de bouwstop persoonlijk naar het hofje kwam om op "zeer agressieve manier" verhaal te halen. "Niemand durft te praten, we zijn als de dood voor deze man", liet een van de bewoners weten.

Het is niet de eerste keer dat de VVD'er in opspraak raakt. Eerder overtrad hij al de huurregels in Amsterdam, waarna er een intern integriteitsonderzoek van de VVD volgde. Na het onderzoek concludeerde de partij dat Van Haga mocht aanblijven als Kamerlid, maar dat hij zich niet langer direct moest bemoeien met zijn bedrijf.