De vier zieke kauwen die zo'n twee weken geleden verlamd naar het Vogelhospitaal in Haarlem werden gebracht, mogen binnenkort de opvang weer verlaten.

Volgens de Haarlemse opvang konden de dieren toen ze kort na elkaar werden binnengebracht niet bewegen, maar waren ze wel alert. Ze kwamen alle vier uit dezelfde omgeving.

Een week geleden liet het Vogelhospitaal al weten dat er onderzoek werd gedaan naar de oorzaak van de verlamming bij de dieren. "Ondertussen gaat het met de dieren zelf beter. Ze staan al een beetje en beginnen wat eten te pikken", stond toen ook in een bericht op Facebook.

Deze week mogen de dieren weer de vrijheid opzoeken.

Mogelijk vergiftigd met alfa-chloralose

Waar de kauwen zo ziek van waren, is niet met zekerheid te zeggen. De vogels zijn mogelijk vergiftigd met alfa-chloralose. Dat is een stof die vaak in ratten- en muizengif zit. Het spul is toegestaan.

Mogelijk hebben de dieren met een dode rat of muis zitten spelen en hebben ze daardoor wat van het gif binnengekregen. "Bij een grote dosis verlaagt het de lichaamstemperatuur zodanig dat het dodelijk is."