De 86-jarige tekenaar Thé Tjong-Khing is momenteel bezig met het beschilderen van de eerste officiële stripmuur van Haarlem en treedt daarmee in de voetsporen van andere Europese stripsteden.

De locatie van de stripmuur is de entree van de parkeergarage aan de Raaks, naast de bioscoop. Het ontwerp van Tjong-Khing beslaat vier muren. De afbeelding loopt door op de vier zijden van de liftkoker van parkeergarage Raaks. Het kunstwerk is door het glas rondom de lift te zien.

De muurschildering wordt uitgevoerd door kunstenaar Diego Teroba (Bergen op Zoom, 1975) die bekendheid verwierf als decorateur en vormgever bij De Efteling, maar Thé Tjong-Khing helpt zelf ook mee met schilderen. En ook de Haarlemse fotograaf Fjodor Buis werkt mee aan de uitvoering.

Muurschildering eind volgende week af

Thé Tjong-Khing brengt een ode aan de Haarlemse strip door onder anderen Sigmund en Dirkjan, maar ook Elsje van de Haarlemse tekenaar Gerben Valkema en Jopo de Pojo van Joost Swarte af te beelden. Van Thé Tjong-Khings eigen strippersonages maken Annabella uit de Lange Wapper-boeken en Meneer en Mevrouw Hond (met taart) hun opwachting.

Daarnaast komt de Haarlemse geschiedenis aan bod, zoals de vermeende uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Janszoon Coster, de Finse reus van Haarlem Daniël Cajanus en Kenau Simonsdochter Hasselaer, die volgens de overlevering tijdens de Tachtigjarige oorlog het verzet van de Haarlemse vrouwen leidde.

Eind volgende week is de muurschildering af.