Een schuldeiser heeft beslag gelegd op de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem. De eigenaar krijgt pas weer volledige beschikking over het gebouw als deze een schuld van ruim 122.000 euro betaalt.

Dit houdt voor de eigenaar in dat het karakteristieke pand niet kan worden verhandeld of overgedragen aan bijvoorbeeld de gemeente.

De rechtbank heeft onlangs bepaald dat de eigenaar, Stichting Panopticon, het bedrag aan de architect moet betalen. Die maakte in het voorjaar van 2017 afspraken over beloning van zijn werk. De architect was in 2017 betrokken bij het initiatief vanuit de stad om van de Koepelgevangenis een universiteit te maken.

In het Haarlems Dagblad zegt bestuursvoorzitter Adriaan Helmig dat Panopticon het geld nu nog niet heeft om hem te betalen. De stichting gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Panopticon zou in Haarlem een vestiging van een Amsterdamse universiteit willen opzetten. Die universiteiten gingen daar niet op in.

Nu zijn met een aantal partijen afspraken gemaakt om er een onderwijsinstelling van te maken. Eind dit jaar moet Panopticon daarvoor een bedrag van 20 miljoen euro hebben opgehaald bij investeerders.