Handhavers in Haarlem krijgen van de gemeente maaltijden - die zij de afgelopen twee jaar hebben gegeten tijdens hun dienst - alsnog vergoed van de gemeente. Haarlem heeft een budget van maximaal 110.000 euro daarvoor.

De handhavers, en medewerkers van de Havendienst, hebben een advocaat in de arm genomen en bij de Ondernemingsraad geklaagd.

De gemeente erkent naar aanleiding van die klachten dat zij sinds mei 2017 onder bepaalde werkomstandigheden ten onrechte geen maaltijden heeft vergoed.

De gemeente zet deze rechtsongelijkheid nu recht en betaalt de declaraties van de afgelopen twee jaar alsnog uit.

Handhavers krijgen 10 euro per maaltijd terug

Met terugwerkende kracht krijgen de handhavers, zonder dat ze een bonnetje hoeven te tonen, 10 euro per maaltijd terug. Om hoeveel maaltijden het gaat, wil de gemeente niet zeggen.

De roosters van de afgelopen jaren dienen als leidraad. Er is geen zicht meer op de werkelijke kosten en daarom is besloten 10 euro per maaltijd te betalen in plaats van het maximale bedrag van 22,41 euro. "Wij achten het niet aannemelijk dat medewerkers uit eigen middelen 22,41 per keer hebben uitgegeven."

Vanaf deze week kunnen handhavers en medewerkers van de Havendienst net als andere medewerkers van de gemeente 22,41 maximaal declareren wanneer ze overwerken of in de avonduren werken.