De werkgelegenheid in Haarlem is nog nooit zo hoog geweest. De gemeente meldt een recordaantal van 68.800 banen in 2018.

Tot nu was 2009 het beste jaar, met 68.000 banen. Volgens de gemeente draait de economie in de Metropoolregio Amsterdam 'op volle toeren'. Daar profiteert Haarlem volop van. Negenhonderd nieuwe bedrijven vestigden zich in de stad.

Een van de sectoren waar het goed gaat, is de horeca. In 2018 waren er 5,7 miljoen binnenlandse bezoeken en een half miljoen overnachtingen. Toch waren er vier sectoren die het nog beter deden: verkeer en transport, zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en overheid.

De gemeente meldt dat het aantal banen in alle stadsdelen groeide. Vooral op bedrijventerrein Waarderpolder was de groei merkbaar.

In vergelijking met andere steden echter weinig banen

Ten opzichte van vergelijkbare steden telt Haarlem echter weinig banen voor het aantal inwoners. De stad komt uit op de laatste plaats.

Het aantal inwoners groeit bovendien sneller dan het aantal banen. Dat betekent dat steeds meer Haarlemmers in de ochtend de stad uitreizen en 's avonds weer terugkeren. Het verkeer loopt daardoor steeds vaker vast. Haarlem wil de uitstroom stabiliseren door de banengroei en de bevolkingsgroei gelijk op te laten gaan. Er moeten dus nog meer banen bij komen.