Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in Haarlem haalde donderdagavond een streep door een burgerinitiatief om cultuur te kunnen behouden in het gebouw de Egelantier. Burgers wilden drie maanden uitstel voor een haalbaarheidsonderzoek naar behoud van het pand.

Het merendeel van de raadsleden ziet geen heil in een onderzoek omdat zij denken dat die oplossing de gemeente veel geld gaat kosten. Zij steunen de gemeente met haar plan om het gebouw aan de Gasthuisvest duur te verkopen aan een ondernemer die er een hotel van wil maken.

Behoud van het gemeentelijk pand met onderhoudsachterstand zou inhouden dat Haarlem zelf een renovatie zou moet betalen. En daarbij betekent het onderbrengen van cultuurinstellingen in de Egelantier, zo vrezen de raadsleden, dat de gemeente jaarlijks toe gaat leggen op de exploitatie.

Zanger Boudewijn de Groot, cabaretier Erik van Muiswinkel en journalist Frénk van der Linden maakten onderdeel uit van de Haarlemmers die om een haalbaarheidsonderzoek vroegen naar behoud van cultuur in de Egelantier.

'Idee is financieel niet haalbaar'

De collegepartijen GroenLinks, CDA, D66 en PvdA, maar ook de grootste oppositiepartij VVD, steunen ondanks de oproep vanuit de stad toch het plan om zo snel mogelijk te verkopen.

Wethouder Jur Botter: "De schuldenlast neemt toe in de stad. Wij hebben dat geld keihard nodig. Dit idee van het burgerinitiatief is financieel gewoon niet haalbaar."