De gemeente Haarlem gaat standplaatsvergunningen voor onbepaalde tijd omzetten in tijdelijke van tien jaar met een mogelijkheid voor verlenging. Eerder was sprake van drie of vijf jaar.

Haarlem komt hiermee ondernemers met een standplaatsvergunning tegemoet.

Ondernemers zoals Viskraam Balk Visch aan 't Spaarne zijn bang voor hun vergunning nu de gemeente, onder druk van Europese wetgeving, vanaf 2020 geen onbeperkte vergunning meer verstrekt. Met een onzekere toekomst zijn investeringen niet meer rendabel.

Bovendien komt er meer onzekerheid bij kijken. Klanten zijn een petitie begonnen om deze ondernemer te helpen. Balk Visch aan 't Spaarne staat al ruim zeventig jaar op dezelfde plek.

Termijnen van tien jaar als tussenoplossing

Als tussenoplossing hebben B en W nu besloten met termijnen van tien jaar te werken. Daarmee hopen ze aan de ondernemers tegemoet te komen. De gemeenteraad buigt zich de komende tijd over deze beslissing.

Volgens Europa moeten andere ondernemers de mogelijkheid krijgen op de standplaatsen in te schrijven. Haarlem wil daarbij niet werken met loting, maar met een toetsing.

Daarmee worden de ambulante handelaren tegemoet getreden. Zij kunnen zo aantonen dat ze na tien jaar opnieuw in aanmerking moeten komen voor een vergunning.