Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de restauratieplannen voor De Koepel goedgekeurd. Dat is wederom goed nieuws voor het burgerinitiatief van de Stichting Panopticon, die het monument van de gemeente heeft overgenomen om er een onderwijsbolwerk van te maken.

Vorige week stemde de gemeenteraad ook in met het opheffen van het terugkooprecht om zo meer investeerders te kunnen trekken voor het bouwplan van ongeveer 21 miljoen euro.

Dit is deels voor vernieuwing en deels voor herstel en verduurzaming van het Rijksmonument. De rand van het zinken koepeldak moet onder andere vervangen worden.

Na de restauratie is er ook nog geld nodig voor het inpandig aanpassen van het gebouw voor de verhuurders.

Naast de particuliere University for Small and Medium Business, dat ook academisch onderwijs zal aanbieden, wordt er een MKB-hub gecreëerd voor gezamenlijke projecten voor innovatie en duurzaamheid.

Voor het open karakter van De Koepel komt er horeca en een bioscoop met zes zalen.

Ondanks voorspoed, toch scepticisme over plan

Ondanks alle voorspoed blijft er scepticisme in Haarlem over het plan. Het particuliere onderwijs zou te duur worden en dus alleen voor de elite, andere studenten van Haarlemse hogescholen zouden de aansluiting bij de ondernemers mislopen en de bioscoop zou de Filmschuur met arthouse-films uit de markt prijzen.