GroenLinks heeft woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen in de gemeente de meeste stemmen gekregen. De partij kreeg 19,7 procent van de stemmen, bijna een verdubbeling van het aantal stemmen vier jaar geleden (9,6 procent van de stemmen).

Forum van Democratie is de tweede grote winnaar in Haarlem. De nieuwkomer kreeg 11,3 procent van de kiezers achter zich. De PvdA en D66 zijn daarna de grootste partijen, met 12 procent van de stemmen.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden was D66 de grootste partij in de gemeente. De partij kreeg destijds 18,2 procent van de stemmen. De PvdA kreeg toen 14 procent van de stemmen.

Meerdere partijen verloren stemmen bij de afgelopen verkiezingen. De VVD kreeg 2,6 procent minder stemmen, de SP 6,5 procent minder stemmen, de PVV 3,9 procent minder stemmen en het CDA 2,5 procent minder stemmen.

57,5 procent van de inwoners van Haarlem kwam woensdag naar de stembussen.

De gemeente Haarlem deed deze verkiezingen een proef met een "pratend stembiljet", zodat blinden en slechtzienden zelfstandig konden stemmen. Het apparaatje werd in twaalf gemeenten ingezet, waaronder in Haarlem.

Bekijk de uitslag in Haarlem: