De gemeente Haarlem heeft woensdag na een motie van Trots Haarlem een aantal maatregelen toegezegd om de toegankelijkheid van openbare toiletten in de stad te verbeteren.

Vooral voor mindervaliden is de huidige situatie lastig. Geen van de openbare toiletten is volgens de gemeente toegankelijk voor mindervaliden en vrij toegankelijke wc's zijn sowieso nauwelijks te vinden. Burgemeester en wethouders hebben besloten daar iets aan te doen.

Meer gemeentelijke gebouwen zoals gemeentekantoren, culturele instellingen, bibliotheken en begraafplaatsen moeten hun toiletten openstellen voor voorbijgangers.

Daarnaast heeft de gemeente met de horeca afgesproken dat meer horecagelegenheden gaan meewerken om mensen toegang te geven tot wc's. Het aantal openbare toiletvoorzieningen moet daardoor 'aanzienlijk stijgen'. Een aantal wordt daarbij niet genoemd.

Van vijftien naar twintig particuliere openbare toiletten

In de hele stad staan nu vijftien gemeentelijke openbare toiletten, in het centrum drie. Daar komen nog ruim twintig particuliere openbare toiletten bij, die zijn opgenomen in de app 'Hoge Nood'. Veel daarvan zijn echter bij tankstations die alleen per auto bereikbaar zijn.

Eind dit jaar hoopt de gemeente beduidend meer openbare toiletten te kunnen aanbieden.