Haarlem en Rotterdam staan in de wereldwijde top tien op het gebied van doden als gevolg van verkeersuitstoot, meldt het AD woensdag op basis van een onderzoek van de International Council on Clean Transportation (ICCT) en twee Amerikaanse universiteiten naar de invloed van verkeersuitstoot op de gezondheid.

Wereldwijd staat Haarlem op nummer zes wat betreft de hoeveelheid doden per honderdduizend inwoners als gevolg van verkeersuitstoot in 2015. Rotterdam staat op nummer acht. Hoeveel mensen in deze Nederlandse steden precies overlijden als gevolg van verkeersuitstoot, zoals de uitstoot van dieselauto's en vrachtverkeer, is niet duidelijk.

Milaan staat op nummer een, gevolgd door Turijn, Stuttgart, Kiev en Keulen, zo blijkt uit het rapport van ICCT dat gebaseerd is op uitgebreid internationaal bronnenonderzoek. In de top 10 staan overigens alleen maar Europese steden. Berlijn, Londen en Leeds maken de top 10 compleet.

Relatief meeste doden door verkeersuitstoot in Europa

Europa domineert de relatieve hoeveelheid doden als gevolg van verkeersuitstoot. Volgens de onderzoekers is dit te verklaren doordat er in dit werelddeel relatief veel dieselauto's rondrijden.

De Aziatische steden Guangzhou, Tokio en Shanghai tellen overigens in absolute termen wereldwijd de meeste doden per honderdduizend inwoners.