Volkstuinen in Haarlem krijgen meer bescherming tegen de oprukkende woningbouw in de stad. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft bepaald dat de gemeente de complexen voortaan niet zomaar mag opdoeken als er op die gemeentegrond gebouwd moet worden.

Die meerderheid van de raad gaf volkstuinverenigingen Ons Buiten en Nooit Rust woensdagavond meer bestaanszekerheid. De complexen met respectievelijk 184 en 85 volkstuinen liggen in zogeheten ontwikkelzones en de verenigingen zijn bang dat ze moeten wijken voor nieuwbouw.

Nu krijgen ze dezelfde status als bijvoorbeeld voetbalclub Geel Wit, dat ook als "strategisch vastgoed" in een ontwikkelzone ligt. Die club hoeft niet weg. De indieners van de motie vinden dat volkstuintjes horen bij een stad en dat de tuinders zekerheid moeten krijgen voor de toekomst als ze willen investeren in hun tuin.

Mocht de gemeente toch overgaan op verplaatsing van de volkstuinen die in ontwikkelzones liggen, moet er een compensatie tegenover staan, vindt de gemeenteraad.