De gemeenteraad heeft donderdag definitief besloten om een groter gedeelte van de Haarlemse binnenstad een autoluwe zone te maken. De wijziging gaat per 1 juli 2019 in.

Eerder deze maand liet een meerderheid van de gemeenteraad al weten dat ze voor de uitbreiding van het autoluwe gebied waren. 

Met de plannen wil de gemeente auto's, busjes en vrachtwagens weren en ruimte geven aan de fietser en voetganger. Zo moet de hoeveelheid fijnstof in de stad worden verminderd, zodat Haarlem "groener, gezonder en klimaatbestendig" wordt. 

Het gaat om het gebied rond Nieuwe Groenmarkt, Krocht, een deel van de Kruisstraat, Smedestraat, een deel van de Jansstraat en omliggende straten. Langs de Kinderhuisvest, bij de Kruisbrug en bij de Jansstraat zullen beweegbare palen geplaatst worden. 

Autoluwe zone blijft 's ochtends open voor verkeer

Bewoners en ondernemers in het nieuwe gebied kunnen volgend jaar een toegangspas voor het voetgangersgebied aanvragen om de beweegbare palen te openen. Hiermee kunnen ze de hele dag laden, lossen, halen en brengen. Tussen 6.00 uur en 11.00 uur kan iedereen het voetgangersgebied inrijden, zodat ook de winkels kunnen worden bevoorraad. 

Met het plan worden 129 parkeerplaatsen opgeheven, waardoor parkeren met de huidige parkeervergunning vanaf 1 juli 2019 alleen nog buiten het autoluwe gebied mogelijk is. Bewoners kunnen vanaf april 2019 ook kiezen voor een abonnement met korting in de parkeergarages in de buurt, maar die pakt vaak duurder uit.

De gemeente zegt bewoners en ondernemers van de binnenstad tijdig te informeren over de invoering en de veranderingen.