De gemeente heeft meer tijd nodig om te beslissen over de herinrichting het Houtplein vanwege protest van ondernemers en omwonenden. Dat meldde wethouder Merijn Snoek donderdagavond.

Er zijn negentig bezwaren ingediend, die vooral gaan over de grote hoeveelheid bussen die over het Houtplein blijven rijden. 

Ondermers zijn bang dat ze hun klanten verliezen als het Houtplein deels voor auto's wordt afgesloten. In het voorlopig ontwerp is ruimte voor een stoep van zeven meter, die ten koste gaat van de autobaan. 

Maarten Henneman van de ondernemersvereniging Houtwagen benadrukte dat ondernemers juist net buiten het stadscentrum zijn gevestigd, omdat ze afhankelijk zijn van klanten die met de auto komen. Als het huidige plan doorgaat, stelt de ondernemersvereniging tot aan de Raad van State te willen procederen.

Provincie staat uitstel beslissing toe 

Haarlem wilde in verband met een subsidieverlening van de Provincie Noord-Holland in december een besluit nemen over het nieuwe ontwerp voor het Houtplein, maar dat lukt door de hoeveelheid bezwaren pas begin volgend jaar.

De provincie staat uitstel toe, omdat het kantoor van de provincie zelf ook gevestigd is aan het Houtplein en zelf bezwaar tegen het ontwerp ingediend heeft.