De huizenprijzen in Zuid-Kennemerland stijgen het hardst van het hele land. De prijzen in de regio zijn in één jaar tijd met twintig procent gestegen. Dat meldt de vereniging van makelaars NVM donderdag.

De prijsstijging in en om Haarlem heeft alles te maken met de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. Veel kopers trekken weg uit de hoofdstad en Haarlem is volgens de NVM een aantrekkelijk alternatief. In Haarlem is de prijs van een gemiddeld verkochte tussenwoning nu vergelijkbaar met de prijs van een appartement in Amsterdam.

De ontwikkeling is gunstig voor verhuizers en woningeigenaren, maar slecht voor starters en de lokale markt in Haarlem. Door de komst van "Amsterdammers" stijgen de huizenprijzen zo hard dat nieuwelingen op de koopmarkt naast een woning grijpen en worden gedwongen de stad te verlaten als ze groter willen gaan wonen.

Ook zorgt de prijsstijging ervoor dat de markt stokt. De NVM zegt dat er in het derde kwartaal van 2018 twaalf procent minder huizen zijn verkocht ten opzichte van een jaar ervoor.