Een meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad is voor de aankoop van een boerderij in Haarlem-Oost zodat er mogelijk verslaafden opgevangen kunnen worden. Dat bleek tijdens een discussie in de commissie Ontwikkeling donderdagavond.

Vooral GroenLinks is een groot voorstander. "We zijn een sociale stad, waar voor iedereen een plek moet zijn om te leven", betoogde raadslid Jasper Drost. Maarten Wiedemeijer van de PvdA voegde daar aan toe "dat deze groep al in Haarlem is, maar nu alleen op straat bivakkeert".

D66 en CDA, de twee andere coalitiepartijen, vinden ook dat er nu gebruik gemaakt moet worden van de mogelijkheid om de boerderij te kopen. Daarna kunnen de details rondom de verslaafdenopvang verder uitgewerkt worden.

Buurtbewoners en oppositie niet eens met plannen

Buurtbewoners van de beoogde locatie aan de Nieuweweg tekenden tijdens de vergadering protest aan, dat gesteund werd door bijna alle wijkraden van Haarlem-Oost. Begin september hingen ze al grote spandoeken op rondom de boerderij. 

Volgens de SP is het vreemd dat de gemeente in 2011 nog bepaalde dat een verslaafdenopvang beter in het centrum zou passen, maar de opvang nu in een "prikkelarme" omgeving wil situeren. De doelgroep van de opvang trekt immers naar het centrum toe. Andere oppositiepartijen spraken ook hun twijfel uit.

Gemeente neemt over twee weken besluit

Daarnaast probeerden een paar bewoners uit de Gelderse dorpen Wehl en Lunteren de raadsleden te behoeden voor de plannen. Zij kampen al jaren met overlast door een soortgelijke opvang voor zware verslaafden. Die cliënten hebben vaak ook een verstandelijke beperking. 

Op 18 oktober neemt de gemeenteraad een besluit.