De Wijkraad Welgelegen heeft er geen vertrouwen in dat de verbouwing van het Houtplein voor een rustigere omgeving gaat zorgen. Dit vanwege alle bussen die dagelijks langs het plein rijden.

John van de Gevel van de wijkraad zijn heeft eerder al de drukte op het plein op een rijtje gezet. “We hebben ze eens geteld, het zijn er negenhonderd per dag”. Ook ziet Van de Gevel het vaak mis gaan in het verkeer, waardoor er ongelukken gebeuren.

Het Houtplein aan de zuidkant van het Haarlemse centrum gaat op de schop om het een gastvrij entree van de stad te maken. De gemeente heeft op eerdere informatieavonden al laten weten dat de bussen blijven, omdat de concessie over de busroutes al is afgegeven. 

De wijkraad Welgelegen snapt niet hoe het plein in die situatie, compleet met de honderden bussen, leuk kan worden om te wandelen en om even rustig op een bankje te zitten. 

Bredere rijbanen voor de bus

"Het ergste is dat de rijbanen voor de bussen verbreed moeten worden, zodat ze er lekker hard door heen kunnen rijden", denkt Van de Gevel. "En ze rijden op diesel, dus dat is ook niet prettig om in te verblijven."

Ze stellen voor aan de rand van Haarlem-Zuid bij het Van der Valk Hotel een busknooppunt komt, waar passagiers op kleinenere stadsbussen overstappen. Zo raadt Van de Gevel aan om te kijken naar hoe andere gemeenten het doen: "De gemeente Amsterdam wil die grote bussen ook niet in haar centrum hebben."

De gemeente presenteert maandagavond hun voorlopige plannen met het plein.