De politie heeft vijf minderjarige verdachten aangehouden in een onderzoek naar meerdere woninginbraken of pogingen tot woninginbraak in Haarlem, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid en in Bloemendaal.

Twee van hen werden afgelopen februari aangehouden na een inbraak in Haarlem-Noord. De politie kreeg vervolgens het vermoeden dat het tweetal niet alleen handelde. Begin juni werden twee andere verdachten aangehouden en vrijdag is een vijfde jongen uit Hoofddorp aangehouden.

Drie van hen, allemaal vijftien jaar oud, worden verdacht van meerdere pogingen tot woninginbraken en andere delicten. Twee andere jongens van zestien en zeventien jaar oud worden verdacht van heling en betrokkenheid bij de delicten.

In het politieonderzoek zijn twaalf inbraken, drie scooterdiefstallen, drie inbraken en de diefstal van een smartphone uit een auto meegenomen. De groep heeft onder andere geld, sieraden, elektronica en merkkleding buitgemaakt.

Volgens de politie reden de jongens met hun fiets rond op zoek naar donkere woningen en belden zij aan om te zien of de bewoners thuis waren. Als dit niet het geval was, braken zij met een schroevendraaier of breekijzer de achterdeur open.