Bakker van Vessem uit Haarlem mag zichzelf het duurzaamste bedrijf van Nederland noemen. De bakker heeft de titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2018 gewonnen. Eerder won de onderneming al de Groene Mug Bokaal, ook een duurzaamheidsprijs.

"Bakker Van Vessem houdt bij alle keuzes rekening met mens en milieu", staat op de website van de gemeente Haarlem. "Een nieuwe ontwikkeling is het verzamelen van oud brood dat weer wordt vergist tot groen gas."

Cora-Yfke Sikkema, Wethouder duurzaamheid, noemt Van Vessem een inspirerend voorbeeld voor iedereen, maar met name voor kinderen.

"Bakker Jos Huijbregts voelt zich verantwoordelijk voor de volgende generaties. Die moeten ook op een gezonde manier brood kunnen eten in een fijne omgeving. Voedsel veroorzaakt veel CO2-uitstoot bij de teelt en het vervoer. De bakker gebruikt alleen pure ingrediënten, het liefst zoveel mogelijk uit de streek."

De wedstrijd werd door Stichting Nederland CO₂ Neutraal georganiseerd. In totaal werden meer dan 3500 stemmen uitgebracht.