Vier partijen uit de gemeente Haarlem hebben een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer en de Kiesraad, over de volgens hen oneerlijke verdeling van de restzetels bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Het gaat om de partijen Jouw Haarlem, Actiepartij, Hart voor Haarlem en OPHaarlem, met als Initiatiefnemer Moussa Aynan, lijsttrekker van Jouw Haarlem. 

Er zijn 992 stemmen niet vertegenwoordigd van de Actiepartij doordat de meeste restzetels onder de grote partijen zijn verdeeld, is te lezen in de brief.  "Voor Jouw Haarlem gaat het om 920 ongehoorde stemmen. (...)  Hart voor Haarlem had er 791."

De partijen zijn het niet eens met de twee verschillende systemen die gehanteerd worden bij het toekennen van restzetels. "Bij gemeenteraden kleiner dan 19 zetels gaat men uit van het stelsel van grootste overschotten, en bij gemeenteraden groter dan 19 zetels wordt het stelsel van grootste gemiddelden gehanteerd."

De partijen zouden willen dat ook bij grote gemeenten het systeem van grootste overschotten gebruikt wordt. "Omdat hiermee een stem wordt gegeven aan het grootste aantal reststemmen die niet vertegenwoordigd zijn in een zetel."

De partijen roepen de Tweede Kamer op het systeem van restzetelverdeling "onder de loep te nemen en hierover een wetswijziging in te dienen."