De Stadsschouwburg van Haarlem bestaat 30 september een eeuw. Boudewijn de Groot wordt gastprogrammeur tijdens het jubileumjaar.

De artiest zal een aantal voorstellingen voor het feestseizoen selecteren. De Voortrekkers, een clubje van tien leerlingen van diverse Haarlemse middelbare scholen, gaan een paar speciale theateravonden voor leeftijdgenoten organiseren.

Voorstellingen van Toneelgroep Centrum, van medio jaren zestig tot medio jaren zeventig de huisbespeler van het theater, gaan opnieuw gespeeld worden. Carel Alphenaar, die dramaturg en later mede-artistiek leider van Toneelgroep Centrum was, komt met een leesvoorstelling van Ajax-Feyenoord.

BN'ers

Eind september zullen Haarlemmers als Erik van Muiswinkel, Brigitte Kaandorp, Veldhuis & Kemper, Jan J. Pieterse en Mylou Frencken als aftrap een 'bonte gala-avond' op touw zetten.

De schouwburg en museum Haarlem zijn nog op zoek naar herinneringen aan de afgelopen eeuw, die voor haar begon met een speciaal voor de opening geschreven stuk van Frederik van Eeden: De Heks van Haarlem.

Het theater zoekt oude programmaboekjes, foto's, kostuums, uitgaanskleren, kaartjes en dergelijke voor de twee exposities over de schouwburg en over uitgaan in Haarlem.

De schouwburg werd destijds gebouwd met geld uit een anonieme gift. De laatste grote verbouwing begon in 2003, door architect Erick van Egeraat, met een heropening in september 2008.