Een groep van 75 studenten heeft het Academiegebouw in Groningen bezet. De studenten zeggen pas te vertrekken als hun eis voor meer huisvesting wordt ingewilligd. De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) delen de zorgen van de studenten. Maar de actievoerders mogen geen eten laten bezorgen.

De actievoerders zeggen dat er te weinig woonruimte is, vooral voor internationale studenten. Ze willen pas vertrekken als hun eis voor meer huisvesting wordt ingewilligd. De Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (Wonen) en Hans Biemans van het college van bestuur van de universiteit zijn in het Academiegebouw om met de studenten te praten.

Volgens een woordvoerder van de actiegroep Shelter Our Students (SOS) heeft de universiteit alle deuren van het gebouw dichtgedaan. Mensen die in het gebouw waren mogen wel naar buiten, maar niemand mag naar binnen. De studenten zouden ook geen eten mogen laten bezorgen. Alle colleges, promoties en buluitreikingen in het gebouw zijn geschrapt.

"Volstrekt belachelijk", zegt de woordvoerder. "Je zou gewoon eten naar binnen moeten kunnen laten. Alle grote collegezalen kunnen gebruikt worden en we maken ruimte voor buluitreikingen. We zitten die mensen niet in de weg. We staan tegenover de RUG, niet tegenover hen."

Eerder op de dag 150 deelnemers 'mars der daklozen'

Eerder op de dag waren ongeveer 150 mensen in Groningen de straat opgegaan in een 'mars der daklozen'. Ze verzamelden zich op de Grote Markt en liepen vervolgens naar het Academiegebouw om aandacht te vragen voor de woningcrisis, die met name onder internationale studenten speelt.

De demonstranten liepen met borden met daarop teksten als "housing is a human right" en "winter is coming". Ook riepen ze leuzen waarmee ze duidelijk maakten dat ze snel goede huisvesting willen.

Sommige Groningse studenten zonder woonruimte slapen in noodopvang

Dit jaar hebben honderden studenten nog geen woonruimte kunnen vinden. Enkele studenten slapen momenteel in de noodopvang van de gemeente of in opvang die SOS voor ze geregeld heeft. Ook stelt de actiegroep dat sommigen bij vrienden of op campings verblijven.

Ook andere steden kampen met een woningtekort voor studenten. Zo hebben in Enschede nog zo'n vierhonderd tot vijfhonderd internationale studenten geen kamer gevonden, terwijl het studiejaar al is begonnen.

Landelijke Studentenvakbond steunt actie, Universiteitsraad juist niet

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt de "noodkreet" van de actievoerders van het Groningse Academiegebouw. "In Groningen hebben internationale studenten de afgelopen tijd in bushokjes moeten slapen", stelt voorzitter voorzitter Ama Boahene. Volgens de bond spelen de problemen niet alleen in Groningen en Enschede, maar ook in Utrecht, Maastricht en Amsterdam.

De Universiteitsraad, waar Groningse studenten en docenten met het universiteitsbestuur overleggen over de koers van de universiteit, staat juist niet achter de actie.

Drie van de vier studentenpartijen in de raad zeggen dat ze de zorgen delen, maar dat de bezetting zorgt voor frustratie bij studenten, die anderhalf jaar lang nauwelijks fysiek onderwijs hebben gekregen. Dat lieten vertegenwoordigers van de Studenten Organisatie Groningen, de Doughnut Party en De Vrije Student donderdagmiddag weten.

Meer studenten gingen op kamers tijdens coronacrisis

Studentenkamers werden tijdens de coronapandemie nog populairder. In het schooljaar 2020/2021 gingen meer studenten op zichzelf wonen dan in de jaren daarvoor. Ook begonnen meer jongeren aan een studie, bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Met name Amsterdam en Utrecht waren in trek. Naar Amsterdam gingen 38 procent meer universitaire studenten, in Utrecht was dit 31 procent meer dan in voorgaande jaren.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat alle vier studentenpartijen in de Universiteitsraad niet achter de actie staan. Dit klopt niet: Lijst Calimero geeft aan NU.nl aan dat deze verklaring is uitgegaan zonder haar toestemming.