Het spoordek voor de zuidelijke ringweg in Groningen wordt vanaf zaterdag ingereden. Tussen station Groningen en station Groningen Europapark rijden daarom tot maandagochtend 17 mei geen treinen.

Het spoordek van 37 meter lang, 38 meter breed en 1,5 meter dik ligt al klaar om vervoerd te worden naar de plek onder het spoor. Aannemerscombinatie Combinatie Herepoort heeft de afgelopen maanden op de voorbouwlocatie bij appartementencomplex De Frontier gewerkt aan het spoordek.

Het spoor wordt eerst verwijderd op de plek waar het spoordek komt. De rails worden doorgeslepen en weggetakeld. Ook de dwarsliggers en het grind worden weggehaald, evenals de bovenleidingsportalen.

Het uitgraven van de plek waar het spoor lag, begint zondag. Op deze plek worden de stalen palen ingeboord waarop het spoordek komt te liggen. De damwanden tussen de voorbouwlocatie en het spoor worden op de juiste hoogte afgebrand. Zo ontstaat er een rijweg voor de voertuigen waarmee het spoordek naar zijn plek wordt gereden.

Op de rijweg wordt steviger zand aangebracht, waarop dikke schotten van hout en van metaal worden geplaatst. Ook moeten een oud riool en waterleidingen worden weggehaald.

Spoordek weegt ruimt 5 miljoen kilo

Als alles goed verloopt, kan op woensdag het transport van het spoordek beginnen. Het dek is hiervoor op SPMT's (platte, meerwielige voertuigen) gezet. Dertig van deze SPMT's rijden het ruim 5 miljoen kilo wegende spoordek voorzichtig naar zijn plek, ongeveer 70 meter verderop.

Daar aangekomen wordt het spoordek op de palen gezet. Daarna worden de voertuigen weggereden en kan het spoordek worden vastgezet. Ook worden er betonnen elementen in gehesen om het spoordek aan beide zijden te verbinden met de omgeving.

Als het spoordek helemaal klaar is, wordt het spoor weer teruggebouwd. Verder moeten kabels en leidingen rond het spoordek worden verlegd en getest. Ook moet het bouwterrein worden opgeruimd.

De treinen rijden vanaf maandagochtend 17 mei weer. In de week van 17 tot 23 mei wordt verder gewerkt aan het inrichten van de Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom. Naar verwachting gaan beide wegen op 23 mei om 23.00 uur open voor het verkeer.