Om de druk op de zorg te verlichten sluit het Martini Ziekenhuis in Groningen vanaf volgende week acht operatiekamers. Het ziekenhuis kan de toestroom van coronapatiënten amper aan: sinds mei vorig jaar was het aantal patiënten nooit zo groot als nu.

Het ziekenhuis meldt in een verklaring gedwongen de reguliere zorg af te schalen, om goede en veilige zorg te kunnen garanderen.

Het Martini Ziekenhuis sluit daarom vanaf volgende week acht operatiekamers (ok's) voor de periode van één week. Van de veertien ok's zijn er dan nog zes geopend. Dat heeft tot gevolg dat geplande operaties afgezegd moeten worden.

Deze week heeft het ziekenhuis een groot aantal coronapatiënten opgenomen. Het gaat dan om zowel patiënten uit eigen regio als patiënten uit andere regio's. De COVID-bedden zijn nu allemaal bezet en ook op de intensive care (ic) is het druk.

Nieuwe COVID-19-patiënten kunnen terecht in ziekenhuizen in de regio, zegt het ziekenhuis. Patiënten die om een andere reden een opname nodig hebben, kunnen wel opgenomen worden. Ook de spoedeisende hulp is gewoon geopend.

Het ziekenhuis laat weten zorgvuldig te kijken welke patiënten wel voor een operatie in aanmerking komen. "Door slim te plannen proberen we onze beschikbare capaciteit maximaal te benutten."