Ook in Groningen starten deze maand meerdere proefevenementen. Bezoekers moeten dan bij de ingang een bewijs van een negatieve coronatest laten zien. Het eerste proefevenement is komend weekend al.

De Der Aa-kerk in de stad is zowel vrijdag, zaterdag als zondag te bezoeken op vertoon van een negatieve test. Daar is dan de expositie Gimme Shelter te zien.

In de dagen en weken erna openen ook De Oosterpoort, de Stadsschouwburg en MartiniPlaza de deuren voor het publiek. In de Stadsschouwburg is cabaret te zien en in MartiniPlaza spelen Pé en Rooie Rinus met het Noordpool Orkest voor 450 man publiek.

Ook het Groninger Museum gaat voor een week open. In de week van 19 april zijn mensen met een Museumkaart én een negatieve test welkom.

Kinderen kunnen op 17 april terecht in speelhal Monkey Town. Op die dag gaat ook het Fairplay Casino open. De sportwereld doet eveneens mee aan de proef met publiek; zo mogen op 24 april vierduizend toeschouwers aanwezig zijn bij de wedstrijd PSV-FC Groningen.

Volgens het demissionaire kabinet is het verantwoord om deze proefevenementen uit te voeren. "De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels, zoals het behouden van de 1,5 meter afstand, maken het verantwoord. Op deze manier zijn sectoren ook goed voorbereid als het straks mogelijk is om op grotere schaal toegangstesten in te zetten."