De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start maandag officieel een nieuwe samenwerkingsvorm met acht andere Europese universiteiten. Die samenwerking zorgt ervoor dat Groningse studenten automatisch toegang krijgen tot de vakken, docenten en hoogleraren van die andere Europese universiteiten.

De RUG werkt samen met de Universiteit van Baskenland (Spanje), de Universiteit van Bordeaux (Frankrijk), de Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), de Nationale Universiteit Ierland Galway, de Universiteit van Göttingen (Duitsland), de Universiteit van Tartu (Estland), de Universiteit van Uppsala (Zweden) en de Universiteit van Gent (België).

De komende drie jaar richt het samenwerkingsverband, genaamd ENLIGHT, zich op vijf thema's die aan de hand van nieuwe soorten onderwijs worden behandeld: klimaatverandering, gezondheid en welzijn, ongelijkheid, digitale revolutie en energie en kringloop.

Op de lange termijn moet het samenwerkingsverband een open gemeenschap tussen de negen universiteiten worden om te leren, les te geven en samen te werken. Op die manier wil ENLIGHT "studenten als wereldburgers opleiden met de beste kennis en vaardigheden om grote maatschappelijke veranderingen aan te kunnen pakken, gelijkheid te versterken en duurzaamheid te bevorderen", aldus de RUG.