Bij de COVID-19-uitbraak in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt het te gaan om de Britse variant van het coronavirus. In totaal zestien medewerkers en achttien (voormalige) patiënten van verpleegafdeling C2, de afdeling voor hart- en longpatiënten, zijn nu besmet. Om een verdere uitbraak te voorkomen, worden driehonderd medewerkers en patiënten preventief getest, zo meldt het UMCG.

De bron van de besmetting is nog onduidelijk. Het uitgebreide bron- en contactonderzoek gaat onverminderd verder, zo meldt het ziekenhuis. Op basis van het contactonderzoek worden in eerste instantie zo'n driehonderd medewerkers en patiënten preventief getest.

Daarbij gaat het volgens het UMCG niet om alleen medewerkers van verpleegafdeling C2, maar ook om medewerkers van andere afdelingen, zoals de intensive care, radiologie en fysiotherapie, en medewerkers van de schoonmaak.

"In situaties als deze worden direct alle noodzakelijke maatregelen genomen, ongeacht hoe ingrijpend en omvangrijk ook, om verdere uitbraak te voorkomen", schrijft het UMCG in een verklaring.