De provincie Groningen wordt steeds aantrekkelijker voor inwoners uit de Randstad. Dit blijkt dinsdag uit het percentage hypotheekaanvragen in Groningen. Volgens De Hypotheker zijn de aanvragen met 35 procent gestegen.

Steeds vaker verhuizen mensen uit de Randstad naar Groningen. Dat heeft onder meer te maken met de verzadigde woningmarkt in de Randstad. Een andere reden dat meer mensen verhuizen naar de provincie Groningen is omdat thuiswerken sinds de coronacrisis een algemeen geaccepteerde norm is geworden, aldus De Hypotheker.

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod in de Randstad wordt het steeds lastiger om daar een woning te kopen. Daarom trekken steeds meer huizenkopers naar de provincies buiten de Randstad. Daar zijn de huizenprijzen vaak lager.

De Hypotheker neemt als voorbeeld de verschillen in het gemiddelde hypotheekbedrag tussen Groningen en Utrecht: in 2020 was dat in Utrecht 288.720 euro tegenover 190.083 euro in Groningen.

Woon-werkverkeer minder grote belemmering door coronacrisis

Ook de coronacrisis speelt een rol in de trek naar het Noorden. Zo hebben veel woningbezitters behoefte aan meer buitenruimte, een groenere omgeving en meer vierkante meters nu zij langere tijd thuis werken. Ook is het woon-werkverkeer een minder grote belemmering om een huis in de regio te kopen, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden.

"Door de opdrogende huizenmarkt in de vier grote steden zien we al enige tijd dat veel huizenkopers uitwijken naar randgemeenten. Hoewel vorig jaar sprake was van een lichte stijging van het woningaanbod in de grote steden, blijft de vraag voorlopig nog vele malen groter dan het aanbod", zegt Bert Masson van De Hypotheker in Groningen.

'Overijssel en Groningen steeds populairder'

De hypotheekadviseur verwacht dat de prijzen van woningen in Groningen en Drenthe verder zullen stijgen door deze toegenomen vraag vanuit de Randstad. "We zien dat provincies waar nog enigszins sprake is van een gezonde woningmarkt - bijvoorbeeld Overijssel en Groningen - steeds populairder worden."

"Hiermee is de kern van het probleem echter niet opgelost. Het woningtekort breidt zich nu verder uit naar andere delen van Nederland. Een groei van het woningaanbod blijft dan ook hard nodig om aan de grote vraag te kunnen voldoen."