Arriva is in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe op 1 december gestart met het bouwen van een reisapp waar alles in zit om efficiënt en ook duurzaam te reizen. Naar verwachting zijn de specifieke toepassingen voor Groningen en Drenthe over een half jaar beschikbaar.

Met de app moet je niet alleen een handige reis kunnen boeken, maar ook je deelfiets of deelauto kunnen bestellen en trein- en buskaartje kunnen kopen.

In de proef werken de provincies Groningen en Drenthe samen met OV Bureau Groningen Drenthe, GR Publiek Vervoer Groningen Drenthe en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Arriva ontwikkelt de app voor de regio Groningen en Drenthe maar gebruikers reizen met dezelfde app ook naar Amsterdam of Limburg.

Drenthe en Groningen zijn samen één van de zeven gebieden waar het landelijke project 'Mobility as a Service' als proef wordt uitgevoerd. Het project is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren.

Een belangrijke voorwaarde voor de provincies Groningen en Drenthe is dat de app makkelijk toegankelijk is en handige adviezen geeft voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.

Arriva heeft twee jaar de tijd om de al bestaande app voor busvervoer verder te ontwikkelen en uit te breiden naar alle vormen van vervoer. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het reserveren van een deelfiets of -auto vanaf de plek waar de bus of de trein niet verder gaat. Maar ook om het boeken en betalen van een plaats in een (buurt)bus of een (hub)taxi die reizigers van huis haalt en naar een ov-hub brengt.