Zo'n drieduizend personeelsleden van het Martini Ziekenhuis in Groningen krijgen komende maand de zorgbonus van 1.000 euro uitbetaald. Het ziekenhuis heeft besloten de bonus zelf voor te schieten en wacht niet langer op uitsluitsel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

"Omdat het nog wel een half jaar kan duren voor de toekenning rond is, betaalt het ziekenhuis de bonus eerst uit eigen middelen, natuurlijk in de verwachting dat de aanvraag volledig wordt gehonoreerd", aldus woordvoerder Dana Kragten.

Minister Hugo de Jonge (VWS) maakte afgelopen zomer bekend dat medewerkers in de zorg een bonus van 1.000 euro zouden krijgen voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis.

Bij het Martini Ziekenhuis gaat het om al het personeel dat tussen 1 maart en 1 september van dit jaar gewerkt heeft, met uitzondering van de medewerkers in schaal 70 of hoger. De personeelsleden krijgen het geld met het salaris van november uitbetaald.

Ook zzp'ers, uitzendkrachten, schoonmakers en cateringmedewerkers komen voor de bonus in aanmerking.

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra laat weten het belangrijk te vinden om "deze blijk van waardering" nog dit jaar uit te betalen en niet pas volgend jaar. "Dat vinden we geen recht doen aan de enorme inzet die dit voorjaar van iedereen is gevraagd."