Tussen Groningen en Winschoten rijden vanaf december extra sneltreinen in de spits. De extra treinen zorgen voor meer spreiding van de reizigers. Hiermee neemt de reistijd af en de kans op een zitplaats toe.

De sneltrein doet negen minuten korter over het traject dan een stoptrein. De sneltreinen stoppen op station Groningen, Groningen Europapark, Scheemda en Winschoten.

Om de extra sneltreinen te laten rijden zijn er op het traject aanpassingen op het spoor nodig. Die aanpassingen zijn ook noodzakelijk voor de toekomstige snelle verbinding tussen Groningen en Bremen, de Wunderline. Met die verbinding is het mogelijk om in iets meer dan twee uur van Bremen naar Groningen te reizen.

De werkzaamheden ten behoeve van de sneltrein tussen Groningen en Winschoten worden uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen. Het project wordt gefinancierd door de provincie Groningen, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en door de Europese Unie, omdat de werkzaamheden ook noodzakelijk zijn voor de Wunderline.