Waarnemend burgemeester Hans Engels is geschrokken van de flinke aardbeving die dinsdag plaatsvond in de gemeente Loppersum. Volgens Engels is het tijd om de situatie in Groningen "als een crisis te gaan aanpakken", laat hij in een reactie weten.

"Deze beving heeft wederom een grote impact op onze gemeenschap", zegt de burgemeester. Engels kan zich voorstellen dat het wonen in een onveilig huis zorgt voor gevoelens van angst en onzekerheid. "Ik leef met u mee en wens u allen heel veel sterkte. Laten we met elkaar de boodschap blijven verkondigen dat we er nog lang niet zijn."

Daarmee doet de burgemeester opnieuw een oproep aan de ministers Eric Wiebes en Kajsa Ollongren. "Ik hoop dat nu ook in Den Haag doordringt dat er snel stappen moeten worden gezet naar een veilige en gezonde regio. Het stoppen van de gaswinning uit Groningen is in zicht. Onze inwoners merken hier echter nog weinig van", aldus Engels.

"De zorgen en onzekerheid over de schadeafhandeling en versterking spelen een grote rol in hun dagelijks leven. Een snellere oplossing hiervoor is van essentieel belang voor het welzijn van onze inwoners. De aardbevingsellende ontwricht onze samenleving. Het is tijd om dit als een crisis te gaan aanpakken."

De aardbeving, met Loppersum als epicentrum, had een magnitude van 2,7. Jaarlijks vinden er ongeveer drie of vier aardbevingen plaats in de provincie met een magnitude hoger dan 2,0.