Veiligheidsregio Groningen heeft zondag in samenspraak met de veiligheidsregio's Friesland en Drenthe besloten om het verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen, zoals trekkers, niet te verlengen.

De voorzitters van de drie veiligheidsregio's gaan er naar aanleiding van gesprekken met actiegroep Farmers Defense Force vanuit dat eventuele toekomstige demonstraties zullen worden aangemeld, zodat er kan worden gehandhaafd op openbare orde en veiligheid.

Wel benadrukken de voorzitters dat maatregelen in de toekomst niet worden uitgesloten, als bijvoorbeeld blijkt dat demonstraties niet worden gemeld of als afspraken niet worden nageleefd.

"Het niet verlengen van het verbod is geen vrijbrief voor blokkades met landbouwvoertuigen of ander onveilig gedrag. De bestaande wettelijke regels blijven van kracht. Aan de veiligheid bij demonstraties wordt niet getornd", aldus Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen.

'Demonstraties leidden tot opstoppingen en gevaarlijke situaties'

De drie veiligheidsregio's besloten vorige week om een tijdelijk verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen in te voeren. Boeren in die provincies hadden alle vijf achtereenvolgende dagen geprotesteerd tegen de veevoermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Volgens de veiligheidsregio's Groningen en Drenthe leidden deze boerenprotesten op verschillende plekken "tot opstoppingen en gevaarlijke situaties". Omdat de demonstraties niet vooraf waren gemeld, konden de autoriteiten geen afspraken maken met de betogers over de veiligheid tijdens de demonstraties.