Negen scholen in Groningen Zuid krijgen een nieuw onderkomen, gaan verhuizen of krijgen er een locatie bij.

De plannen zijn gemaakt voor de Widar vrijeschool, de GSV, de Brederoschool, de Haydnschool, de Boerhaaveschool, het Montessori Lyceum, het Montessori Vaklyceum, het Maartenscollege en de International School Groningen (ISG).

Omdat er in Groningen Zuid afgelopen jaren veel nieuwe woningen zijn gebouwd, hebben de scholen in dit gebied er veel leerlingen bijgekregen, met ruimtegebrek en wachtlijsten tot gevolg. Als oplossing heeft de gemeente Groningen, samen met de besturen van de negen scholen een nieuw huisvestingsplan ontwikkeld.

De Haydnschool gaat uiteindelijk de locatie Coendersweg volledig in gebruik nemen. Deze locatie wordt nu mede gebruikt door het Montessori Lyceum Groningen. De Brederoschool krijgt de locatie Van Ketwich Verschuurlaan erbij. Dit gebeurt na oplevering van het MFA de Wijert.

Oude kantine Montessori Lyceum wordt gesloopt

De GSV gaat naar de locatie van de International School Groningen in Haren (ISG) en de ISG verhuist naar het gebouw van het Maartenscollege. De GSV draagt vervolgens de locatie Hora Siccamasingel over aan het Montessori Lyceum. Bij het Montessori Lyceum wordt de oude kantine gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook de tijdelijke units bij het Montessori Vaklyceum maken plaats voor nieuwbouw.

De Boerhaaveschool concentreert zich op de locatie Veenweg. De locatie Semmelweisstraat wordt de komende jaren zo nodig gebruikt door het Montessori Lyceum en het Vaklyceum. De semi-permanente units van de Widar Vrije School worden gekocht.

De plannen worden verder uitgewerkt in overleg met alle belanghebbenden. Daarna moet er een definitief besluit worden genomen door de schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en de gemeente.